De ce ne e frică de fructe și legume?

Apar regulat știri despre cum fructele și legumele sunt pline de pesticide și despre faptul că ne afectează sănătatea. Oamenii se sperie și consumă din ce în ce mai puține fructe și legume, adică evită fix acele produse alimentare bogate în nutrienți care îi pot ajuta să prevină diabetul, bolile cardiovasculare sau anumite tipuri de cancer.

Un studiu din 2016, publicat în jurnalul american Nutrition Today, a analizat efectele pe care le aveau mesajele despre pesticidele prezente în fructe și legume asupra obiceiurilor de consum a 510 persoane cu venituri mici. Atunci când aflau că fructele și legumele organice reduc expunerea la pesticide, aceștia nu se apucau să consume organic – costa mai mult – ci reduceau pur și simplu consumul de fructe și legume. Bă, astea sunt toxice, alea sunt scumpe, rahat, mă duc să-mi iau o șaorma! Nene, stai un pic, că nu e așa! Panica asta nu este susținută de argumente științifice. Ceea ce face un pesticid toxic este dozajul, astfel că inclusiv pesticidele folosite în agricultura organică, dacă nu sunt dozate corespunzător, pot dăuna.

Așadar, să nu fugim de legume și fructe, pentru că asta înseamnă să fugim de sănătate. Unde? Fix în brațele industriei Pharma, pentru că acolo vom ajunge. Ca să reducem riscul expunerii la pesticide, este suficient să le spălăm temeinic cu apă (care elimină minim 50% din pesticide) sau să le ținem în prealabil în oțet sau o variantă și mai ieftină și la fel de eficientă ca oțetul, apa cu sare (mai precis o soluție cu 10% sare). Dacă ne permitem organic, e perfect, mai reducem și așa din risc, însă ne putem rezuma la acele produse pe care le consumăm cel mai frecvent. Și nu uitați, la noi, în acest spațiu, fiecare poate găsi peste an o sursă bună de legume și fructe, iar puse la congelat când sunt în plin sezon e o măsură excelentă, care ne asigură nutrienții necesari unei stări bune de sănătate pe tot parcursul anului.

Problema noastră este că deși avem de 20 de ori mai mult teren agricol decât media UE, suntem de ani buni pe ultimele 5 locuri din Uniunea Europeană la consumul de fructe și legume. iar asta are efecte dezastruoase asupra sănătății publice.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat