Cum e mai bine să gătim?

O poveste pe care o tot auzim e aia cu: vai, legumele își pierd din antioxidanți atunci când sunt gătite, deci… nu e bine. Stai, frate, zi-mi un pic mai multe. Gătit cum, că poți găti în multe feluri în ziua de azi? Apoi, despre ce fel de legume vorbim? Și cât exact se pierde? Adică, mai rămâne ceva și să ne hrănim?

Din fericire, există studii serioase pe această temă. Un material video al doctorului Michael Greger găsiți pe site-ul nutritionfacts.org. Pentru acest studiu s-au luat în calcul 6 faluri de gătit (fierbere, cuptorul cu microunde, oala sub presiune, coacere, prăjire, grătar), 20 de legume diferite și 3 tipuri de măsurători ale activității antioxidanților. Mai exact, peste 300 de experimente pentru a ști despre ce vorbim, de fapt.

Concluziile au fost că din cele 6 metode de gătit, cele care duc la pierderea celor mai mulți antioxidanți sunt: fierberea și oala sub presiune, în această ordine. În aceste două cazuri, se pierde mult în apă. Dar chiar și aici vorbim în medie de o pierdere de 14-20%. Putem așadar să mâncăm un buchet în plus de brocolli (7 în loc de 6, ca să compensăm). În atenția fumătorilor, dacă nu vă puteți lăsa, puteți să vă faceți un bine consumând broccoli. Face bine!

Metoda care păstrează cei mai mulți antioxidanți este gătirea la microunde. În ciuda demonizării cuptorului cu microunde, studii științifice arată că este una dintre cele mai bune metode de a păstra nutrienții din alimente. 97.3% din antioxidanți se păstrează în acest fel. În privința prăjitului, problema nu este pierderea antioxidanților, ci adăugarea unor calorii goale prin ulei.

Sunt și legume care nu pierd deloc antioxidanți, indiferent cum le gătești – aghinarea, sfecla și ceapa. Apoi, există legume care nu doar că nu pierd, dar surpriză, își măresc conținutul de antioxidanți prin gătire – morcovul și țelina, chiar și atunci când sunt fierte, și fasolea verde (însă nu prin fierbere sau oala cu presiune).

Iar cea mai vulnerabilă legumă, s-o facem de râs un pic, cea care pierde 75% din antioxidanți, indiferent de tipul de gătire, este ardeiul gras – Deci, după ce că e gras, nici nu e în stare să-și păstreze proprietățile… Așadar, e recomandat să mâncăm ardeiul gras crud.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat