A congela sau a nu congela?

Un alt mit care circulă în privința pierderii nutrienților privește congelarea fructelor și legumelor. Vine iarna acum, deși nu pare, nu mai avem acces la legume și fructe proaspete, deci, cum procedăm?

Și aici avem de-a face cu multă pseudo-știință nutrițională și auzim frecvent sau citim despre cum e musai să consumăm fructele numai în sezon, când sunt proaspete. Dacă le congelăm, gata, s-au dus toate vitaminele, sunt bune numai ca să dea gust la plăcintă. O prostie. Fructele congelate pot fi consumate pe toată perioada anului, cu mult mai multă ușurință decât cele proaspete și pentru că, uneori, sunt mult mai la îndemână. Mai ales dacă avem o viață agitată care nu ne permite să facem frecvent piața sau să petrecem prea mult timp în bucătărie, niște fructe decongelate, servite dimineața într-un smoothie ne pot ajuta să începem ziua energizați.

Dar ce spun specialiștii? O echipă ce cercetători de la Departamentul de Știința Alimentelor din Universitatea California a analizat cum sunt păstrate vitaminele din porumb, morcovi, broccoli, spanac, mazăre, fasole verde, căpșuni și afine, atunci când acestea sunt congelate. Mai precis, au urmărit diferențele dintre conținutul lor de acid ascorbic, alfa tocoferol (cea mai obișnuită formă a vitaminei E), betacaroten și riboflavină (vitamina B2) în cele două stări – proaspete și congelate. Rezultatul? Profilul de nutrienți al fructelor și legumelor rămâne aproape neschimbat după congelare. Ba mai mult, avem situații în care conținutul de vitamine este mai mare în varianta congelată decât în cea proaspătă. Acest lucru se întâmplă întrucât fructele și legumele care sunt destinate congelării sunt de obicei culese în momentul lor de glorie, ca să zicem așa, când sunt cele mai dense din punct de vedere nutrițional.

Unul dintre autorii studiului spune că dintre toate metodele concepute de oameni de-a lungul timpului pentru a conserva alimente, congelarea reprezintă una dintre cele mai bune sigure metode de a conserva nutrienții și compușii benefici din plante care ne protejează de boli. Deci, puteți face liniștiți provizii pentru iarnă prin congelarea fructelor și legumelor. Aici, mai ales dacă aveți o grădină, o ladă frigorifică se poate dovedi o bună investiție. Vă spun din proprie experiență.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat
Dezvoltare web