Apă, apă, dar de care?

Mă gândeam zilele trecute că e destul de greu să bei minimum doi litri de apă în fiecare zi. Adică, sincer, eu am ajuns cu greu la stadiul ăsta. Când m-am apucat să respect această regulă, să fie vreo doi ani de atunci, m-am monitorizat și-am realizat că nu beau nimic măcar un litru de apă pe zi. Acum, am ajuns la doi litri. Depășesc chiar și cu un litru în zilele în care merg la sală sau la fotbal. Iar de când am preluat regula aceea cu jumătate de litru de apă dimineața, pe stomacul gol, mă simt într-adevăr mult mai bine.

Bun, apă, apă, dar ce fel de apă? Și aici sunt câteva diferențe pe care oamenii nu le fac. De pildă, trebuie să facem diferența între apă apă minerală naturală, apă de izvor și apă de masă. Pentru că oamenii spun: eh, iau de-asta, apă de masă, că e mai ieftină. Sau, mai nasol, lasă, frate, uite, merg pe apă de izvor, trebuie să fie cea mai bună, e clar după denumire, apă de izvor, ce-i mai bun decât apa de izvor? Păi, să le luăm pe rând.

Apa minerală naturală este apa pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-o pânză freatică sau într-un zăcământ acvifer subteran şi care provine dintr-o sursă exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale sau foraje. Aceasta poate fi plată sau carbogazoasă. Deci, când spui la cârciumă vreau o apă minerală, trebuie să adaugi dacă să fie plată sau carbogazoasă.

Apa minerală naturală trebuie să aibă o origine subterană. Datorită protecției sale naturale, la care se adaugă ariile de protecție creeate de om, apa minerală, în starea ei naturală, trebuie să fie pură din punct de vedere microbiologic, lipsită în totalitate de contaminanți și să aibă o compoziție fizico-chimică caracteristică și constantă în timp. Foarte important, are proprietăți favorabile pentru sănătate.

Apa de izvor este o apă extrasă dintr-o zonă curată, suficient filtrată pentru a o face potabilă, dar sensibilă la modificările climatice şi la poluarea de la suprafaţă. Este mai slab mineralizată și nu are beneficii clare pentru sănătate.

Apa de masă este practic orice apă îmbuteliată destinată consumului alimentar, alta decât „apa minerală naturală” sau “apa de izvor”. Este destinată consumului uman şi poate proveni din orice sistem de aprovizionare cu apă. Deci, dai drumul la robinet, umpli bidonul, pui pe el o etichetă și vinzi în hipermarket apă de masă. Cumpără fraierii!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat