Tu de unde îți iei vitaminele și mineralele?

Într-adevăr, nu-i ușor. Să mânânci sănătos, zic. Nu e ușor în lumea de azi. Asta e și strategia marilor jucători din industrie: să fie foarte complicat pentru un om să mănânce sănătos. Trebuie să citești, să te documentezi, să abordezi subiecte pentru înțelegerea cărora nimic din ce-ai învățat la școală nu te ajută. Mă rog, ar fi câte ceva, dacă ai fost olimpic la biologie, la chimie, dar cum nu e cazul la mine, nu e cazul nici la voi, nu?

Ok, toată lumea știe – mă rog, crede că știe, despre proteine, despre carbohidrați, despre grăsimi. Și fiecare, în funcție de articolele ale căror titluri le-a citit, are o opinie foarte clară. Pentru că așa funcționează creierul uman, caută peste tot tipare și apoi, pentru că este incredibil de leneș, dă verdicte, pentru a nu mai fi nevoit niciodată să producă sinapse pe un anumit subiect. De-aia devenim atât de ușor victime ale fenomenului fake-news, ale propagandei, ale religiei și așa mai departe. Orice prost care a apărut de-a lungul istoriei cu o teorie care explică lumea a avut succes. Dar asta e altă gâscă-n altă traistă.

Doi oameni care n-aveau ce face acasă, Jayson și Mira Calton au scris această carte, „Miracolul micronutrienților”. Proiectul ăsta a însemnat șase ani petrecuți în lume, în 135 de țări de pe șapte continente, cu scopul de a observa cum afectează sănătatea dietele și modurile de viață.
Oamenii ăștia spun că există două tipuri de foame: foamea evidentă și foamea ascunsă. Ei bine, foamea ascunsă se manifestă atunci când nu s-au consumat suficienți micronutrienți esențiali. Știe toată lumea ce sunt micronutrienții, nu? Vorbim despre vitamine, minerale, acizi grași, aminoacizi. Și, dacă îl credem și pe bunul doctor Hiromi Shinya, punem aici și enzimele.

Și-acum, vă întreb: credeți că mâncarea pe care o consumați zilnic – și care nu înseamnă doar: aoleu, câte calorii sunt acolo? – conține toți micronutrienții de care corpul vostru are nevoie? Hm… mă uit în ochii voștri și văd că nu v-ați pus prea des această întrebare. Problema e că așa apar toate bolile: când nu îi dăm corpului nutrienții de care el are nevoie pentru o bună funcționare. Ca la mașina de spălat, ați văzut? Nu pui și anticalcar, moare mult mai repede. Și problema e că nu mai găsim ce ne trebuie doar în mâncare. Continuăm mâine.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat