Somnul dulce mult aduce

Cum sunteți? Bine? Ați mâncat corect azi? Hrană adevărată, nu prea multă și în special plante? Ați dormit bine? Nu prea? Păi, să știți că degeaba vă preocupă ce mâncați dacă nu vă odihniți suficient. Știu, nu e timp, munciți mult, trăim într-o lume dementă pur și simplu. Da, asta au făcut din noi capitalismul, tehnologia… Suntem toți precum personajul din Cars, Fulger Mcqueen, părinții știu despre ce vorbesc: viteză, eu sunt viteză! Doar că știți cum e, viteza ucide!

Tot spun aici că viața este un lung șir de obiceiuri zilnice. Or, somnul este ceva ce trebuie să facem zilnic. Dacă nu reglăm acest aspect al vieții noastre, degeaba le facem bine pe celelalte. Ce-mi veni cu somnul? Am citit zilele astea această carte (captură lângă mine) și mi-am dat seama de o chestie: toți specialiștii, toți, înainte de a-ți vorbi despre dietă și despre siluetă, îți spun despre altele: despre somn, despre mișcare, despre apă. Ei bine, mulți nu iau în seamă lucrurile astea, vor doar dieta miraculoasă. Care, logic, nu există. Și apare imediat frustrarea, cum se întâmplă cu ăia care merg la sală și vor rezultate după câteva ședințe. A, n-am slăbit deloc! De când vii aici? De trei luni! Și în cât timp te-ai îngrășat cu 40 de kile? Păi, în 15 ani. Aha, am înțeles. Nu, e foarte logic să dai jos în trei luni ce-ai pus în 15 ani. Vezi că ți-ai uitat creierul la vestiar.

Așadar, somnul. În ecuația asta a sănătății, pe care cu toții încercăm să o rezolvăm, somnul ocupă un loc la fel de important precum alimentația și mișcarea. Nu poți avea o stare bună de sănătate dacă lipsește ceva. Uite, vorbeam ieri de leptină, hormonul sațietății. Somnul este cel care reglează nivelul acestui hormon. Prea puțin somn, adică sub 7 ore pe noapte pentru adulți și sub 9-10 ore la copii înseamnă o stare accentuată de foame. Apoi, Somn puțin înseamnă nivel crescut de insulină. Pe termen lung asta duce la creștere în greutate și apoi la sfântul diabet. Ce mai face somnul? Îmbunătățește imunitatea și, foarte important la copii și tineri, ajută creșterea. Nu există creștere sănătoasă fără somn, trebuie să le explicați asta copiilor.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat