Sfaturi alimentare din zonele albastre (II)

Moderația e foarte importantă, ni se spune. Problema e că suntem cumva incapabili să ne conformăm acestui sfat atât de simplu. Vestea bună este că moderația se poate învăța, se poate educa. Dar aici e nevoie de voință, e nevoie să înțelegem că suntem ceea ce mâncăm și că viața este un lung șir de obiceiuri zilnice. Continuăm cu sfaturile alimentare din zonele albastre. Toate episoadele anterioare sunt pe stareanatiei.ro, la secțiunea starea sănătății.

Ouăle sunt bune. Știu, mâine dimineață voi avea în inbox zeci de articole despre cum ouăle ne omoară. Oamenii din zonele albastre au altă părere, la fel și cei mai importanți specialiști în nutriție din lume. Desigur, a consuma ouă nu înseamnă 20 de albușuri pe zi, cum îi mai vezi pe unii care merg la sală. De două-patru ori pe săptămână, ca aliment secundar, alături de cereale integrale ori mâncare din plante e suficient.

Leguminoasele, despre care am tot vorbit și vom mai vorbi, au mai mulți nutrienți decât orice alt aliment. De aceea, se recomandă cel puțin o jumătate de cană pe zi de fasole, linte, năut, soia și așa mai departe. Iar acum, zahărul. Din nou mulți nu vor fi de acord cu oamenii din zonele albastre. pentru că e în toate, mâncăm foarte mult zahăr, mult peste necesarul nostru zilnic. Dar nu trebuie să picăm în cealaltă extremă și să ne privăm organismul de zahăr.

Zahărul este vital pentru o bună funcționare a organismului, a creierului și așa mai departe. Așadar, 7 lingurițe de zahăr pe zi constituie cantitatea optimă, spun studiile efectuate pe locuitorii zonelor albastre. Îndulcește cu miere dacă e nevoie și stai departe de băuturile carbogazoase, consumă dulciurile ca hrană festivă, mănâncă fructe proaspete. Mare atenție la sosuri, dresinguri și alimentele procesate sărace în grăsimi. Aici producătorii compensează printr-un aport de zahăr, de multe ori în cantități foarte mari.

Nucile sunt foarte importante. Doi pumni pe zi. Ia gândește-te, de când n-ai mai consumat nuci? Și se pot face niște mixuri excelente, din diverse soiuri de nuci. V-ați întrebat vreodată de ce pâinea din comerț este atât de ieftină? Vă spun eu: pentru că este al naibii de nocivă pentru sănătatea noastră. Dacă poți face un cocoloș dintr-o felie de pâine, ăla e tipul de pâine pe care trebuie să-l eviți. La fel cum ar trebui să eviți tot ce nu este integral, tot ce este procesat.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat