Sănătatea – mai mult decât ce mănânci

Am povestit ieri despre cum regimurile de slăbit dăunează grav sănătății. Toate. Și despre cum, fără să ne dăm seama, tăiem de pe lista noastră micronutrienți vitali pentru sănătatea noastră, doar pentru că așa prevede protocolul imbecil al unei anumite diete. Nu picați în plasa asta, e o păcăleală. Dar nu e suficient să mănânci sănătos. Și despre asta vreau să vă vorbesc astăzi. Că îmi spun unii: uite, eu chiar mănânc sănătos. Stai, frate, că dacă ar fi atât de simplu. Poți să crezi că mănânci sănătos, dar să nu ai în vedere că multe dintre obiceiurile noastre zilnice ne fură din micronutrienți.

Desigur, pe primul loc aici este stresul. Când suntem stresați, adică tot timpul, nu?, micronutrienții solubili în apă – precum vitamina B, vitamina C și toate mineralele – sunt excretați cu o viteză sporită. Și B-urile astea nu-s ca echipele din divizia B: B1 și B5 mențin funcționarea normală a glandelor suprarenale; vitaminele B6 și B9 ajută la formarea neurotransmițătorilor necesari pentru echilibrarea emoțiilor. Adică, nu ne jucăm. Vitamina C – de cere puteți face chiar exces, din surse naturale, poate elimina secreția de cortizol, adică hormonul stresului. Apoi, dacă vă e tot timpul foame, ar trebui să țineți cont de faptul că deficitul de calciu și magneziu produce pofta de a mânca, atât dulce, cât și sărat. Corpul ne trimite semnale, dar dacă noi nu știm cum să le interpretăm…

Apoi, mergeți la sală? Și ce suplimente luați? Că mai sunt unii: bă, eu nu iau nimic. Nu iei nimic, vezi că pierzi prin transpirație electroliți: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier, multe, tati. Mai ales în timpul exercițiilor cardio, corpul suferă deteriorări oxidative ale celulelor, ceea ce duce la formarea de radicali liberi. Astfel, pentru sportivi – atenție, părinții cu copii care fac sport – este foarte importantă suplimentarea cu antioxidanți (vitaminele A, C, E, acid alfa-lipoic și seleniu.

Apoi, fumați? Atunci aflați că viciul ăsta – pe care l-ați putea înlocui cu cititul, creierul nu face diferența între dependențe – viciul ăsta așadar vă sărăcește de vitaminele A, C și E, deci de antioxidanți. Dar ce șampon folosiți? Vă spun mâine de ce întreb.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat