Lecții pentru o viață mai lungă

Ați auzit de zonele albastre? Sunt zonele de pe glob în care locuitorii trăiesc în jur de o sută de ani. E, un nene pe care-l cheamă Dan Buettner a studiat aceste zone și a scris o carte despre asta.

E tradusă în limba română, dar dacă nu vă place să citiți, există și o conferință Ted a omului, o găsiți pe youtube. Vă lămuriți despre ce e vorba în 20 de minute.
Ei bine, potrivit studiilor, 10% din cât trăim depinde de genele noastre. 90% din cât stăm pe-aici depinde în mare măsură de stilul nostru de viață. Îîî, nasol, nu? Adică, era mult mai comod să spui că totul depinde de gene sau de Dumnezeu. Știți, vorba aia imbecilă: cât o vrea Dumnezeu, maică!
Ideea e că studiind aceste zone albastre, domnul acesta a scos nouă lecții, pentru o viață mai lungă. Atenție, nu înseamnă că dacă faceți lucrurile astea veți trăi o sută de ani. Pentru a ajunge acolo trebuie să fi câștigat și loteria genetică. Dar sigur este că urmând acești pași nu veți umbla din spital în spital și nici nu vă veți chinui copiii, punându-i să aibă grijă de voi toată ziua, în loc să se bucure de viață.
Așadar, sunteți gata? Pe ei:

1. Mișcă-te în mod spontan. Serios, și când stai la birou, pune-ți alarma și la 20-25 de minute ridică-te, plimbă-te, îndinde-te, e important.

2. Ai nevoie de un scop. Să fie motivul pentru care te trezești dimineața. E scopul tău în viață, trebuie să fie ceva pentru care trăiești. N-ai așa ceva, ești deja mort, doar că nu știi încă.

3. Încetinește ritmul. Da, știm cu toții asta. Că muncim într-un ritm dement. Dar chiar și așa, poți să îți iei timp pentru tine. Să meditezi, să faci yoga, să dormi 20 de minute la prânz, să cânți la un instrument. E important să încetinim, viteza ne omoară.

4. Regula lui 80%, când vine vorba de mâncare. Am tot vorbit: ridică-te de la masă înainte de a te sătura. Așa, nu vei mai lua în greutate. Și nu te vei mai simți mereu plin, ceea ce noi, românii, obișnuim să facem și suntem educați să facem de când suntem copii. e una dintre marile prostii ale culturii noastre culinare. Să mănânci până pleznești. De-aia cei mai mulți oameni care ajung la vârsta pensionării sunt pătrați pur și simplu, nu mai au o formă normală a corpului. Li se trage de la stilul de viață.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat