Lecții pentru o viață mai lungă (III)

Mișcarea, scopul, încetinirea ritmului și regula lui 80%, când vine vorba de mâncare, mai mult plante decât carne, un pahar cu vin pe zi, alături de prieteni. Asta fac locuitorii din așa-numitele zone albastre, pentru o viață lungă și fericită.

Astăzi, vom discuta despre cei trei pași care întregesc modul de viață al acestor oameni, analizați în cartea Zonele albastre. Alege-ți tribul potrivit. Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești, zice un proverb românesc. E foarte important, pentru o viață sănătoasă, să avem grijă nu doar la ce mâncăm și ce bem. E esențial să ne alegem ”tribul” potrivit. Autorul cărții Zonele albastre spune că fumatul, obezitatea, fericirea și singurătatea sunt contagioase. Deci, e al naibii de important cu cine alegi să te bucuri de viață. Voi mai reveni la acest aspect, pentru că, deși nu pare, anturajul este unul dintre factorii esențiali când vine vorba de sănătate și de o viață fericită. Apoi, autorii extind anturajul personal la comunitate. Și asta tot în ideea de scop, de socializare, de lucruri care te pun în mișcare.

Vă dau un exemplu. De când am grijă de mai multe familii în țară, simt că scopul meu este mult mai presus decât a face o emisiune care pune mâncare pe masa familiei mele. Asta te schimbă, te face să vrei să fii mai bun, mai atent cu cei din jur și cu dorințele lor, mai empatic. E o hrană foarte bună pentru fiecare. La fel, când simțim că aparținem unui loc, suntem altfel. Avem mai multă grijă de noi și de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Una e să ieși pe stradă, în comunitatea ta, și să saluți pe toată lumea, să râzi, să intri în discuții cu oamenii, cu copiii și cu totul altceva este să te cerți toată ziua cu vecinul care îți ia locul de parcare sau să re răstești la copiii care bat mingea sub geamul tău! Ce vreau să spun este că dacă lași gândurile negative să te conducă vei fi permanent un om supărat și, deci, bolnav, îndiferent de cât de „corect” mănânci.

Ultima caracteristică a oamenilor care trăiesc în zonele albastre este aceea că îi pun pe cei dragi pe primul loc. Prinși în ritmul ăsta nebun de viață, uităm că tot ceea ce facem este pentru a fi fericiți împreună cu oamenii cu care am ales să împărțim viața. O relație nocivă, în care conflictele apar des, afectează serios starea de sănătate și durata de viață. Așadar, luați aminte.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat