Lecții pentru o viață mai lungă (II)

Am încheiat săptămâna trecută cu primii patru pași, din cei nouă care-i ajută pe locuitorii din așa-numitele zone albastre să aibă o viață lungă și fericită, până la aproape 100 de ani. Primii patru pași sunt mișcarea, scopul, încetinirea ritmului și regula lui 80%, când vine vorba de mâncare. Discutăm astăzi despre următorii doi pași, cel puțin unul o să vă placă la nebunie.

Al cincilea pas pentru o viață lungă și fericită este legat strict de ceea ce mâncăm. Pasul ăsta n-o să vă placă, dar promit să compensez cu următorul: mănâncă în principal plante. În special leguminoase, adică linte, fasole, mazăre, năut și așa mai departe. Culmea, în toate studiile serioase despre alimentele foarte bune pentru sănătatea noastră apare fasolea. Da, aia pe care noi o evităm pentru că… pârțuri.

Aș vrea să fac o precizare aici: sunt amuzante eforturile unora care caută argumente împotriva a tot ceea ce nu le convine. Primesc zeci de mesaje, însoțite de tot felul de linkuri către tot felul de articole, unele dintre ele fără niciun suport serios în știință, prin care mi se spune, de pildă, că nu se poate trăi fără carne. Să ne înțelegem: eu sunt jurnalist, nu medic. Pentru această rubrică, am studiat în ultimii cinci ani, am citit zeci de cărți despre nutriție, unele foarte bune, altele foarte proaste, și am experimentat pe corpul meu tot felul de diete. Tot ceea ce spun aici fac cu citarea sursei și reprezintă rezultatul acestei munci de documentare. Asta ca să-i liniștesc pe cei care imediat după ce ascultă rubrica dau un search pe google și au grijă să-mi trimită prima chestie pe care o găsesc împotriva a ceea ce spun eu.

Revin la zonele albastre. Așadar, oamenii din aceste zone înclină spre plante, dar mănâncă și carne. Dar cum? Nu cum mâncam eu până acum câteva luni: un kil pe zi, ci maximum o sută de grame, de cel mult cinci ori pe săptămână. Sună altfel, nu? Al șaselea pas m-a pus pe gânduri, dat fiind că eu, unul, după o viață destul de ”nesportivă”, hâc, am renunțat la băutură: locuitorii din zonele albastre consumă vin, fraților. Da, unul-două pahare pe zi, de preferat vin roșu. Inutil să menționez că trebuie să fie un vin de calitate, nu orice poșircă din hipermarket se califică să fie vin. Cât despre cantitate, eu am acasă niște pahare de vin roșu în care încape o sticlă. Nu cred că despre acele pahare e vorba. Ce e important? Să bei paharul cu vin alături de prieteni.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat