Sincer, când v-ați analizat ultima dată dieta alimentară? Să vedeți dacă alimentele pe care le consumați vă asigură toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie? Pentru că aici e o mare problemă. Românii se laudă că nu merg la medic. Nu fac analize, deși sunt gratuite, nu știu ce le lipsește și își descoperă o boală după ce aceasta a avansat atât de mult încât cu greu și cu mari eforturi poate fi vindecată.
Ideea e că dacă știm ce ne lipsește din alimentație putem să acționăm pentru a preveni anumite boli. Și întreb din nou: ok, proteine, calorii, dar îi oferiți corpului vostru vitaminele și mineralele de care are nevoie? Uite, studii relativ recente au arătat că bolile de inimă sunt strâns legate de deficitul de Coenzima Q10, iar cancerul de sân de carența de vitamina D. De asemenea, riscul de a dezvolta boala Alzheimer este de 2 ori mai mare la cei care au deficit de vitaminele B12 și D.
Mai vreți? Vă mai spun. Suplimentarea alimentației cu seleniu reduce riscul de cancer, suplimentarea de vitamina E reduce riscul de infarct la pacienți cu boli ale arterelor coronare, iar suplimentarea cu vitamina K2 poate reduce accidentele cardiovasculare, prin redirecționarea calciului din artere spre oase.
E bine de știut și că vitaminele A, D, E și K sunt solubile în grăsimi, deci pot fi depozitate în cantități mari în grăsimea corpului și în ficat până este nevoie de ele. Toate celelalte vitamine sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că nu pot fi stocate în organism în cantități semnificative (ce nu se folosește este eliminat prin urină).
Ce putem face pentru maximizarea micronutrienților? Chestii pe care nu le facem: mâncare mai hrănitoare – nu, nu găsești asta la fast food și nici în merdenele. Limitarea obiceiurilor care fură din nutrienți: fumat, exces de cafea, alcool. O evaluare a a toxinelor din viața noastră: pesticidele și aditivii chimici din alimente, toxinele din produsele cosmetice și din produsele de curățenie și chiar din vasele de gătit sau din cele în care păstrăm alimentele. Și, desigur, suplimentarea inteligentă, cu vitamine și minerale de bună calitate, într-o formă care poate fi absorbită și folosită de organism.