Sănătatea și autocontrolul

Am convenit așadar săptămâna trecută că ar trebui să existe și acest anunț, la tv: pentru sănătatea dumneavoastră, consumați cât mai puține cereale rafinate. Cred că nu există cineva – în afară de producătorii de produse din cereale rafinate – care să conteste această afirmație: Caloriile goale din carbohidrații rafinați sunt un pericol pentru sănătatea noastră. Sigur, întrebarea logică este: și-atunci, dacă știm că ne fac rău pe termen lung, de ce abuzăm de aceste calorii goale? Ei bine, să știți că răspunsul trebuie căutat întâi aici, sus. La mansardă, tati. Că mi-a scris cineva: ok, dar ce fac dacă nu pot să mă abțin?

V-aș sugera, dacă vreți să înțelegeți mai bine cum stau lucrurile, să citiți cartea Testul bezelei, tradusă la noi la editura Curtea Veche. O carte care cuprinde concluziile unor cercetări care se fac încă din anii 60. Pe scurt, pentru cine nu a auzit până acum de testul bezelei, copiilor aflați la vârsta preșcolară li se punea în față o prăjitură – câteodată bezea, de aici numele testului – și li se spunea că o pot mânca imediat sau pot primi încă una, dacă așteaptă până când cercetătorul se întoarce. S-a constatat că acei copii care au așteptat mai mult au avut rezultate mai bune la toate capitolele ulterior, în viață. De atunci, se vorbește despre abilitatea de a amâna recompensa, care ne protejează de efectele negative ale propriilor vulnerabilități, fie că vorbim despre impulsul de a te înfuria în unele momente sau de predispoziția de a lua în greutate.

Problema e că mulți oameni spun că ei nu posedă, pur și simplu, această abilitate de a amâna recompensa, deci mâncarea despre care știu că nu le face bine: pâinea caldă, covrigul, cerealele rafinate, dulciurile și așa mai departe. Ei bine, această convingere tradițională că puterea voinței este o trăsătură pe care o ai sau nu din naștere este cum nu se poate mai falsă. Aceste abilități pot fi învățate, fraților, pot fi antrenate, astfel încât să nu mai intrăm în panică atunci când pășim în hipermarket sau trecem pe lângă o brutărie. Pentru asta însă avem nevoie de fixarea unui scop și de motivația necesară pentru a ajunge acolo. Și dacă nu le găsiți pentru voi, găsiți-le măcar pentru copiii voștri, care au tendința de a vă copia comportamentul nesănătos. Baftă!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 16 septembrie 2019

Cosette Chichirău, la Cafeneaua nației

Lupta omului cu decența

Dezvoltare web