Reclamele ne arată cât de greșit ne hrănim

Că suntem o țară de fast-food-uri, farmacii, bănci și case de pariuri știți deja. Am luat-o zilele trecute la pas, prin orașul meu, Ploiești, și doar asta există, unde te uiți: farmacie, fast-food, casă de pariuri, bancă, farmacie, fast-food, casă de pariuri, bancă. Așa se întâmplă când ești sărac. De ce avem atât de multe farmacii? Simplu. Pentru că suntem foarte bolnavi și avem nevoie de multe medicamente. Sau de tot felul de suplimente, despre care aflăm de la televizor și pe care dăm năvală să le cumpărăm, fără să citim prospectul. De ce suntem atât de bolnavi? La fel de simplu. Pentru că avem o alimentație greșită, bazată pe calorii goale și mâncare procesată, de proastă calitate. De-aia lângă fiecare fast-food există o farmacie. Suntem ceea ce mâncăm.

Știți ceva proverbe românești despre cât ar trebui să mâncăm? Nu prea sunt. Mă rog, e ăla cu „popa mănâncă la două pomeni și tot flămând e”. Dar în cultura românească, dominată de sărăcie de-a lungul timpului, nu se vorbește despre când trebuie să te ridici de la masă. La fel ca americanii, suntem din ce în ce mai dormici să ne rostogolim de la masă. Să mâncăm până când ne simțim plini!

Nu peste tot e la fel. Francezii, de pildă, mănâncă până când nu le mai este foame, nu ajung să se simtă plini niciodată. Japonezii au o expresie care spune să mănânci până la 80% din cât ai putea mânca. Chinezii merg pe trei sferturi. În Coran, se vorbește despre mai puțin, două treimi din capacitatea „ghiozdanului”. La noi, la fel ca la americani, ideea e să mănânci până crăpi! Și dacă ai mânca legume până ai crăpa n-ar fi probleme. Dar noi mâncăm până crăpăm ceafă cu cartofi prăjiți! Luăm pui prăjit în ulei de proastă calitate cu găleata! Dați-mi și mie o găleată de pui!

Mâncarea asta procesată, mizeria asta pe care o găsim la fiecare colț de stradă, este special concepută pentru a ne face să mâncăm mult. De-aia intrăm în farmacie să luăm medicamente pentru digestie. Ați văzut vreo reclamă la un astfel de medicament în care să se spună că dacă ajungi să iei așa ceva e o problemă cu alimentația ta? Nu, reclamele sunt făcute așa: mănâncă, mănâncă mult, bagă în tine, vaco, bagă în tine, porcule, pentru că apoi iei pastilele astea și n-o să te mai simți plin. Și o poți lua de la capăt. E ok, nu? Da, da, e ok…

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat