Mâncați legume și fructe! Nu din plastic

Legume și fructe proaspete avem, la Starea sănătății! Poftiți, poftiți! E o indicație la tv: consumați zilnic fructe și legume. Nu e rea, dar, din nou, nu spune nimic. E ca faza cu doi litri de lichide. Absolut inutilă.

Michael Pollan, pe care-l puteți citi la noi cu Dilema omnivorului, carte tradusă la Publica, rezumă în șapte cuvinte cel mai sănătos mod de viață cu putință: Eat Food, Not too much, Mostly Plants. Nu cred că are cineva nevoie de traducere, deși aș face, pentru că îl urmăresc pe Pollan de ceva timp, câteva precizări. Când spune ”Food”, acesta se referă la hrană, iar când spune ”Plants”, aici intră legumele și fructele, consumate întregi, cât mai nepreparate, pentru a-și păstra cât mai multe elemente nutriționale. Pare de bun simț ce zice omul, nu? Nimic din ce nu știm! Și-atunci, de ce mâncăm ca sparții, alimente care nu sunt altceva decât calorii goale? Nu răspundeți, lăsați întrebarea asta să lucreze un pic în capul vostru, e important.

Așadar, să mâncăm în principal legume și fructe. Sigur că apar niște probleme aici. Cea mai importantă ar fi cum faci să procuri legume și fructe proaspete. Și este incredibil că noi, românii, avem această problemă. Spun asta pentru că deși România dispune de o suprafață de teren agricol de 20 de ori mai mare decât media UE, toate statisticile ne plasează la coada Europei la consumul de legume și fructe proaspete.

E, problema e și aici calitatea. Adică, mâncăm plastic sau legume? Statistici citate de autori serioși arată că, în 1950, omul asimila dintr-o sută de grame de spanac 13 miligrame de fier. Acum 20 de ani, cantitatea era de doar două miligrame. Probabil că azi fierul nici nu mai există în spanacul pe care-l găsim în hipermarket. Vitamina C din morcovi a scăzut de la 10 miligrame la 4, iar în varză de la 80 la 41 de miligrame. Asemenea scăderi ale conținutului de minerale se regăsesc la multe legume și fructe.

Soluții? Găsiți surse de încredere pentru legume și fructe. Mâncați legumele și fructele aferente sezonului în care vă aflați. Vinete când se fac vinetele, cireșe când se fac cireșele, strugurii când se fac strugurii și așa mai departe. Corpul vostru, care poartă amprenta genetică a atâtor generații, vă va mulțumi.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat