Legumele, fructele și energia vitală

Ne batem joc de sănătatea noastră fără să ne dăm seama că neacordând acum suficientă atenție alimentației pregătim terenul pentru ani întregi de suferință, în care, incapabil să mai facă față gunoiului pe care l-am băgat în el atâția ani, corpul nostru va ceda. Iar asta ne va da frumușel pe mâna industriei pharma, care pare să aibă o colaborare minunată cu industria alimentară. „Tu-i strici la tinerețe, eu îi țin în viață la bătrânețe, așa, cât să nu moară, pe bani mulți.” E uimitor pentru mine cât de dispuși suntem să participăm la acest joc care are o singură miză: profitul cu orice preț pentru marile companii.

După ce-am renunțat la carne, ceea ce se dorea a fi un experiment de o lună, am constatat, după câteva zile de panică – aoleu, de unde îmi iau proteinele, ce-o să se întâmple cu mine, n-o să mai pot să trag la sală, să alerg la fotbal, să lucrez la emisiune atâtea ore pe zi, vai, voi leșina în platou – e, după nebunia asta, am constatat deci că am mult mai multă energie.

Și nu într-un anumit moment al zilei. Pe toată durata zilei. Poate nu mai aveam aceeași forță la sală, de pildă, unde într-o primă fază am scăzut din greutăți, dar mă simțeam energizat tot timpul. În plus, dormeam mult, mult mai bine, mă trezeam dimineața fără probleme și după ce mâncam nu mai aveam ceea ce numim „boala porcului”, moleșeala aia care te cuprinde când mânânci carne. De fapt, nu am revenit la consumul de carne tocmai pentru că mă simt incredibil de bine, nici acum nu-mi vine să cred.

Am căutat o explicație și o aveam la îndemână. Alte animale. Natura contrazice opinia generală care ne este bine băgată în cap de când suntem mici, că dacă nu mănânci carne nu crești. De câte ori n-ați auzit părinți care le spun asta copiilor: „Nu vrei să mănânci carne? Atunci n-o să te faci mare, să știi!” Creșterea este favorizată într-o anumită măsură de consumul de carne, dar nu înseamnă că dacă nu consumi carne nu crești. Și revin la energie. Ce vedem la lei și la jaguari, de pildă. Au o forță fantastică, dar nu au o rezistență fizică mare. În partea cealaltă, animalele erbivore sunt cunoscute pentru energia lor. Și ca să ne lămurim definitiv cu privire la unde ar trebui să ne situăm pe axa erbivor – carnovir – omnivor, aflați că rudele noastre cele mai apropiate, cimpanzeii (dacă îl dăm la o parte pe bonobo), au o dietă vegetariană, cu 50% fructe, 45% plante (rădăcini, frunze, rădăcinoase) și 5% insecte. Chiar, știați că greierii au mai multe proteine decât vita?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat
Dezvoltare web