Eliberează bucătarul sănătos din tine!

Am mai spus asta, cred că mesajul transmis de toate aceste show-uri culinare difuzate la tv este foarte, foarte periculos. Iar aici televiziunile eșuează lamentabil în a-și îndeplini funcția de educație. Știu, cele mai multe nici nu își propun asta. N-am auzit niciodată un „chef” care să prefere o mâncare pentru că este mai sănătoasă. De fapt, „sănătos” nu există practic în abordarea acestor formate. Cum nu există nici în restaurante. Tot ceea ce contează este gustul. Ne raportăm greșit la mâncare, făcând din ea practic scopul nostru în viață. Iar emisiunile astea spun minunat povestea, arătându-ne că e bine și frumos să ai 150 de kile în viu și să savurezi o mâncare ce-ți face foarte rău, dar care e foarte bună la gust.

Da, ăsta e momentul la care mulți răspund: „lasă-mă, frate, cu prostiile tale, o viață avem, nu?” Să știți că treaba asta cu gătitul, pe care industria o face atât de complicată, e de fapt extraordinar de simplă. Provocarea aici, repet, nu este în primul rând să gătești gustos. Orice idiot poate să facă asta. Dă-mi niște zahăr și niște sare, plus niște grăsimi trans și-ți fac gustoasă și o talpă de pantof. De-aia spun că mă distrează emisiunile în care niște bucătărași la 150 de kile în viu își dau doctoratul având grijă exclusiv de gustul final, nefiind în niciun moment preocupați de sănătatea ”dish-urilor” – așa le spune, nu, dish-uri… ce să-ți povestesc, nu mai sună bine nici farfurii. Și-ați văzut chestie la dish-uri? Sunt foarte maaari, ca să pară că mâncăm foarte puțin. Ca să mai vrem, ca să mai cerem, ca să mai consumăm.

Facem un curs de găsit sănătos de treizeci de secunde? Pune într-o tigaie un pic de ulei de măsline și apoi niște ceapă. Dacă vrei să fii nebunatic, pac, și-un cățel de usturoi! De aici, se deschide universul: ce ai în frigider? Morcovi? Broccoli? Dovlecel? Spanac? Pune-le peste ceapa asta cu usturoi și amețește-le un pic, pentru o masă și gustoasă și sănătoasă. Cum? Nu ai legume? Cum să n-ai? Ok, ai un suc natural de roșii? Ai niște paste integrale? Integrale, da, nu mai luați toate porcăriile de paste din făină albă! Pune pastele la fiert, adaugă sosul de roșii în tigaie, amestecă bine și apoi combină-le. E atât de simplu. Poți găsi zeci, sute de astfel de rețete, tot ce trebuie să faci este să elimini din cămara și din frigiderul tău produsele procesate.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat