Cereale bune, cereale rele

– Ce fel de orez aveți, îl întreb pe un tip venit să-mi ia comanda.
– Cum adică? Orez, spune el, încurcat…
– Orez alb, adică?, insist eu.
– Da, alb.
– Orezul alb e mort. Brun nu aveți?
– Nu cred, îmi spune el, uitându-se la mine ca la un dement.

Să ne înțelegem, nu eram la cucuiata din deal, ci în București. Iar acest dialog arată cât de puține știm despre ceea ce mâncăm. Și cât de lipsiți de interes față de sănătatea publică sunt cei care ne pun la dispoziție hrană.
Discutam zilele trecute cu o prietenă care conduce un restaurant și i-am sugerat ca la cele câteva opțiuni pentru vegetarieni să adauge și opțiunea de paste integrale și pe cea de orez brun. S-a rezolvat imediat, nimeni nu se gândise să pună în meniu aceste opțiuni. Ce te costă să ai o pungă de paste integrale și una de orez brun în bucătărie?

Problema e alta. Cum e posibil să nu existe un anunț de genul ăsta la tv: Pentru o viață sănătoasă, nu consumați produse din cereale rafinate. Știu, știu, vor sări idioții care vor spune că e imposibil să hrănim planeta cu alimente sănătoase, pentru că e nevoie de multă mâncare, bla, bla, bla. Fraților, asta înseamnă să-i mințim pur și simplu pe oameni? Să-i facem să creadă că nenorocitul ăla de bol de cereale rafinate, împreună cu laptele ăla care nu mai are nicio substanță nutritivă în el, constituie hrană sănătoasă? De ce să facem asta? Iar noi, oamenii simpli, care alergăm de dimineața până noaptea și muncim de ne sar capacele, n-ar trebui să ne oprim un pic și să observăm în ce piesă absurdă jucăm? Muncim pentru a câștiga un salariu care abia ne ajunge de la o lună la alta, salariu pe care-l dăm pe o mâncare ieftină și proastă, care ne bagă în pământ? Pe bune?

Explic rapid. Grâul rafinat și orezul alb sunt obținute din cereale integrale și orez brun, dar rafinarea înseamnă că germenii și tărâțele sunt îndepărtate, așadar ce rămâne este un aliment mort, care și-a pierdut nutrimentele în procesul de prelucrare. Așadar, îl mănânci, te simți plin, dar nu te hrănești. Iar în timp asta aduce tot felul de probleme de sănătate. Și apoi, ajungi la medic și spui: dar de ce am lipsă de vitamine sau de minerale, că eu mănânc? Mănânci, tati, dar mănânci prostii.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat