Zahărul și minciunile de pe etichetele!

Da, știu, am lăsat combinarea alimentelor la o parte, promit să discutăm despre asta de luni, dar dacă tot am deschis subiectul cu etichetele și zahărul, aș vrea să vă spun astăzi despre un truc pe care-l folosesc producătorii, nu toți dar aproape toți, pentru a ne înșela până și pe cei care ne uităm cu atenție pe etichete.

Și e foarte important să știm că în aproape toate alimentele procesate la greu zahărul nu apare pe etichetă ca zahăr. Adică în aproape tot ce găsim pe piață, pentru că noi, ca spațiu, reprezentăm tomberonul marilor producători din lume. Aici, în estul Europei, ajung produsele cu cele mai multe E-uri, cel mai mult zahăr, cele mai lipsite de calitate nutritivă ingrediente. Cum apare zahărul pe etichete, vă întrebați? Păi, de mâine puteți începe să căutați: glucoză, fructoză, zaharoză, maltoză, dextroză, îndulcitor din porumb, zahăr brun, zahăr invertit, melasă, amidon hidrolizat, sirop de orez, sirop de palmier, sirop de trestie, sirop de porumb, sirop de arțar, sirop de malț, nectar de agave. Ai mult, foarte mult zahăr în rahatul pe care-l vinzi sub formă de aliment bun pentru românache? Nu-i nimic, scrii trei sau patru dintre ingredientele de mai sus, astfel încât gușterul să nu se prindă că de fapt gustul ăla al alimentului vine din cantitatea foarte mare de zahăr. În general, alimentele de genul ăsta n-au nicio altă calitate nutritivă, practic halim zahăr sub formă de mezel, de pildă.

De ce fac producătorii chestiile astea? Simplu. Se numește profit cu orice preț. Nu contează sănătatea populației, ideea e că zahărul este varianta cea mai ieftină pentru îmbunătățirea aromelor unui aliment procesat. De pildă, dacă nu vă uitați cu atenție pe un sos pentru paste, riscați să duceți acasă, într-un borcănel mititel, patru, cinci linguri de zahăr. Asta se face pentru a anihila aciditatea roșiilor. Ketchup-ul e dezastru, la acest capitol. Mergeți la frigider, scoateți un tub de ketchup și citiți eticheta, dacă nu mă credeți.

Pe scurt, dacă e procesat, are zahăr. Că-i tot aud pe unii: ah, dar eu nu consum deloc zahăr? Pe bune? Vrei să deschidem frigiderul să veți cât zahăr consumi fără să știi?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat