Unde nu-i cap, vai de gât

Da, tot despre apă vorbim azi. E cea mai importantă hrană pe care o avem, după aer. Da, și aerul ne hrănește. Iar dacă nu credeți încercați să trăiți fără să respirați. Sau mai bine nu încercați, vă spun eu că nu merge.

Azi și mâine vă spun de ce e important să bem apă la temperatura corpului nostru. Și încep cu apa fierbinte, pe care mulți o adoră, sub formă de ceai. Sau de medicament, că am văzut pe unele etichete: se toarnă conținutul într-o cană cu apă fierbinte și se bea cât de cald se poate. Să trăiești tu că îmi spui să mă ard pe gât? Îmi amintesc din copilărie, dar și de ce auzi peste tot în jurul tău: ce, mamă, te doare gâtul? Bagă un ceai fierbinte, dar fierbinte ca lumea, și ești ca nou.
Făcând asta, practic pe o piele iritată vii și o arzi. Creezi o arsură. Nu faci decât să iriți și mai mult zona respectivă. Dar știți cum e înțelepciunea populară uneori: aaa, te doare? E bine. Înseamnă că ceaiul lucrează! Sunt unele leacuri care nu fac decât să dăuneze: aaa, te mănâncă acolo?, înseamnă că tratamentul „lucrează”. Oooo, da, lucrează, rupe!

Legat de treaba asta cu băuturile fierbinți am mai dat de niște lucruri… cum să vă spun… mult mai nasoale decât un ceai fierbinte care îți irită și mai mult un gât deja iritat. Am dat peste un studiu publicat în International Journal of Cancer. Studiul a analizat obiceiurile de a bea a peste 50.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani care locuiau în nord-estul Iranului. În perioada realizării studiului, din 2004 până în 2017, au fost identificate 317 noi cazuri de cancer esofagian. „Consumul de ceai foarte fierbinte poate creşte riscul apariţiei cancerului de esofag şi, prin urmare, este recomandabil să se aştepte până când băuturile se răcesc înainte de a le bea”, a declarat medicul Farhad Islami, principalul autor al studiului.

Riscul de cancer esofagian este cu 90% mai mare printre cei care consumă regulat băuturi fierbinți. Am rămas șocat. Dar lasă ceaiul, că ceai beam și eu la fel de des cum citește Veorica din Enciclopedia Britanică, dar ciorba… Alo, ciorba. Eu eram de-ăla care mânca ciorba după ce fierbea în cazanele iadului: opărită, nenincă! Îl trimiteam pe ospătar cu ea înapoi dacă nu fierbea în farfurie.

Încă una amuzantă și am plecat. Știați că în China 90% dintre bolnavii de cancer esofagian sunt bărbați? Știți de ce? Pentru că în cultura chineză bărbații mănâncă primii și mâncarea e fierbinte. Femeilor le vine rândul după… Le și văd la înmormântare: ți-a plăcut fierbinte, nenorocitule!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat