Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cât de sănătos ești

Învățăm, de când suntem mici, să avem grijă de noi. Ba, unii părinți exagerează cu grija – dragul meu, nu alerga, că transpiri, hei, nu pune mâna pe leagănul acela, copile, nu călca în noroi, că te murdărești! Ce-are, dragă, lasă-l în pace, să alerge, să pună mâna, să se tăvălească. Lasă un pic de pericol în viața lui, dacă vrei să iasă om!

Ei bine, nu știu cum se face, dar chiar și acei părinți atât de grijulii, care le impun atâtea restricții copiilor, nu sunt deloc interesați de lucruri mult, mult mai importante, când vine vorba de copiii lor și chiar de ei. Și mă refer aici la alimentație și, foarte important când discutăm despre boli, la prevenție. Că noi așa suntem, ăsta-i modelul, nu ne gândim niciodată la sănătatea noastră atunci când suntem sănătoși, ci doar după ce ne îmbolnăvim. Vai, domnule doctor, dar eu nu îmi explic cum am ajuns să am acest diabet, vă spun! Da, beau doi litri de cola pe zi, dar na, e apă, domnu doctor, beau de sete, știți ce zic! În rest, salate și piept de pui!

Când îți îndopi copilul cu junk-food, când băuturile carbogazoase sunt o prezență obișnuită în viața ta și a copiilor tăi, când sportul e ceva la care doar te uiți împreună cu familia, ei bine, atunci ești un pericol pentru sănătatea ta și a celor aflați în grija ta.

Să ne înțelegem: cele mai multe boli, cele mai multe suferințe pe care le avem de-a lungul vieții pleacă de la ce băgăm în noi. De la ce mâncăm și de la ce bem. Mâncăm fără să ne hrănim, asta e problema. Viața este un lung șir de obiceiuri. Te obișnuiești să alergi, să mănânci legume și fructe, să te hidratezi corespunzător. Toate astea, împreună, dau starea de sănătate. Și doar sănătos poți să îți cauți fericirea, să te bucuri de viață!

Nouă ne lipsește, din păcate, educația. Sistemul e făcut astfel. Câte lecții despre nutriție ați avut la școală? De câte ori ați discutat cu medicul de familie despre ce mâncați în fiecare zi? De câte ori ați tratat cauzele unei boli, nu simptomele? V-ați gândit că de fapt bolile pe care le aveți vin din obiceiurile alimentare proaste pe care vi le-ați dezvoltat în timp și pe care nici măcar nu le mai puneți la îndoială?

Starea sănătății vă va aduce zilnic, de luni până joi, aici, la Prima TV, informații despre obiceiuri alimentare nesănătoase, despre ce e bine să mâncăm ca să ne recâștigăm sau să ne menținem starea de sănătate, despre lucruri simple, dar atât de eficiente, pe care le putem face pentru a preveni problemele de sănătate. Să vă fie bine!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat