Reduceți consumul de mâncare procesată!

În timp ce mă documentam pentru acest proiect, m-am trezit zicându-mi: frate, când oamenii vor realiza că toate problemele lor de sănătate pleacă de la ce beau și ce mănâncă lumea asta nenorocită, condusă de profit cu orice preț, va avea o mare problemă.

E o mare diferență între ce credem noi că mâncăm și ce băgăm de fapt în noi. Ați văzut reclamele acelea cu puii fericiți în ferme de casă? Cu vacile care zburdă libere pe câmpii, fericite? Le-ați văzut, normal, că doar n-o să ni se arate la reclame cum sunt omorâte animalele care ajung în farfuriile noastre. Îi mai aud pe unii:
– Vai, dar eu mănânc sănătos.
– E, na! Ia zi, dragă, ce-ai mâncat la prânz?
– Piept de pui la grătar și o salată. Pentru că eu știu să nu mănânc carne cu cartofi și nici cu pâine, da?
– Aha. Bravo, știi câte ceva despre cum nu se combină alimentele. Dar puiul?
– Ce e cu puiul?
– De unde l-ai luat?
– De la restaurant, da?
– Și cei de la restaurant au crescătorie de pui de casă? Crește puii bunica bucătarului? Puiul ăla la grătar e cel mai ieftin de pe piață. N-a văzut mâncare sănătoasă în viața lui. A halit într-un spațiu mizerabil, în care n-avea loc nici să se întoarcă, doar mâncare procesată, a văzut doar antibiotice și indiferent cum l-ai cerut chelnerului – grătarul nu e cea mai bună variantă dacă vrei să te și hrănești cu carnea aia – nu se poate spune că ai mâncat sănătos.

De ce mâncare procesată la greu? Simplu. Pentru prețul foarte scăzut, pentru o textură atrăgătoare și pentru o viață mai lungă la raft.
Ce e natural se strică repede. Cu cât termenul de valabilitate este mai îndepărat, cu atât e mai sigur că acea mâncare nu e ok. Ce fel de lapte cumperi? Unul care a fost făcut azi și expiră peste trei zile sau unul care a fost făcut acum trei luni și expiră peste alte nouă? Mhm?

Avem această iluzie, când intrăm în hipermarket, că există foarte multe opțiuni. Nu există. Cea mai mare parte din mâncarea de pe piață este o mizerie în care sunt adăugate grăsimi trans, sare și zaharuri la greu. Și cu toate că mulți dintre noi știm asta, suntem parcă hipnotizați: muncim din greu pentur un salariu de multe ori de mizerie, pe care-l cheltuim, uneori pe tot, pe mâncare care ne omoară după ce ne trece ani buni și prin mâna industriei pharma.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat