Grăsimi bune, grăsimi rele

Dacă studiezi cu atenție diverse diete înconjurate de mult marketing, îți dai seama că de fapt dorința specialiștilor este să pună mâna pe o singură cauză a problemelor de greutate. De aici dezbaterile fără sfârșit. Caloriile. Nu, carbohidrații. Ești prost, alimentele procesate, Ești tâmpit? Carnea roșie. Ce fraier! Lactatele grase, bă! Nu e așa, grăsimile saturate sunt de vină. Sau nesaturate, că nu mai știu exact…

Mda, toată lumea are ceva dreptate. Vinovatul de serviciu, timp de decenii întregi, a fost grăsimea. Normal, din moment ce obezitatea înseamnă grăsime, grăsimea pe care o mâncăm e de vină pentru acumularea de grăsime. Logic! Dăăăă! Dacă n-ai pus mâna pe-o carte în viața ta poate. De-asta e important să înțelegem cum funcționează corpul și ce rol joacă grăsimea pentru o stare bună de sănătate. Trebuie să reținem asta: orice mâncăm poate deveni grăsime, în corpul nostru. Știți că există mai multe tipuri de grăsimi. Cele saturate sunt așa pentru că au halit molecule de hidrogen și tind să fie solide la temperatura camerei. Unt, grăsimea animală sunt exemple bune. Alea nesaturate nu au o relație bună cu hidrogenul și-atunci sunt lichide la temperatura camerei.

Și mai sunt acizii grași omega 3. Bă, șmecheri rău de tot. Șmecheri! Și îi găsim în pește, nuci, semințe de in și alte uleiuri vegetale. E, pe ăștia, omega ăștia, corpul nostru nu-i poate face, deci sunt esențiali pentru sănătatea noastră. Iar dacă îi luăm și din surse naturale, cum ar fi uleiul de măsline, peștele sau avocado, și nu din mizerii făcute de mâna omului procesator, cum ar fi margarina.

Fraților, asta, margarina, e otravă curată, nu mai mâncați așa ceva! Grăsimile pe care le găsim în margarină și-n toate produsele de fast-food și care poartă numele de grăsimi trans, produc mari probleme de sănătate. Doar că nu vrem să pricepem. Colesterolul ăla rău de aici vine, la fel depunerile alea pe artere, care cresc riscul de boli de inimă. Bă, deci, rău! Moarte, pe termen lung. Pur și simplu suntem cretini dacă le consumăm.

Deci, ochii la mine, Tarzan, Jane: Avocado – grăsime nesaturată – deci bun. Grăsimea din carne, grăsime saturată, așa și așa, reduceți consumul cât de mult puteți. Margarină, Cartofi prăjiți de la fast-food – grăsime trans – moarte, tati! Ne-am înțeles?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat