Gastronomia și gastrotehnia

Nimeresc câteodată pe emisiunile astea de bucătăreală. Mai ales astea concurs îmi plac foarte tare, pentru că pun accent pe cum arată farfuria – plating am impresia că se numește idioțenia asta – și pe gust. Adică, există niște băieți care alcătuiesc un juriu și care gustă pe rând din ce fac acei cetățeni. Și se găsește câte-un șmecher d-ăsta să arunce cu mâncarea pe jos. Mă amuză genul ăsta de mari „chefi”.

Societatea asta prost făcută – organizată pentru consumul cu orice preț, chiar cu prețul morții, atunci când vorbim despre bolile pe care le dă o proastă nutriție – premiază gustul. Iar azi aș vrea să vă vorbesc despre diferența dintre gastronomie și gastrotehnie. Cu dexul în mână, tati! Gastronomia este arta de a prepara mâncăruri alese. De asemenea, este însușirea de a aprecia gustul mâncărurilor. Gustul, fraților! Asta contează în societatea noastră. Gustul. Este ce fac 99% dintre chefii ăștia de-ai noștri, care, cu mici excepții, au 200 de kile în viu pe bucată, dacă i-ați văzut. De ce? Pentru că gustă din mâncarea pe care o fac. Și pentru că fac mâncare care să fie gustoasă, nu sănătoasă, urlă sănătatea în ei! 200 de kile de sănătate!

Gastrotehnia, pe de altă parte, este – scrie tot în Dex – studiul modificărilor suferite de alimente în timpul preparării culinare. Ei bine, v-aș sfătui să vă împrieteniți cu un gastrotehnician, nu cu un gastronom. Pentru că un gastrotehnician va ști că în urma prelucrării termice, vitaminele suferă modificări cantitative și calitative. Că prăjirea, unde e foarte important ce ulei alegi, pentru că acestea au grade de ardere diferite – generează compuși toxici și degradarea unor vitamine.
Un gastrotehnician va recomanda înlocuirea prăjirii cu fierberea inăbușită, într-un amestec de apă cu grăsime. Așa vei afla că apa va proteja lipidele, micșorând capacitatea lor de a absorbi oxigenul, și va reduce cantitatea de produși toxici formați.

Poate nu știai, dar prin prăjire, grăsimile își pierd în totalitate vitaminele liposolubile și acizii grași esențiali, iar carnea pierde până la 50% din cantitatea de tiamină (adică vitamina B1), în timp ce prin fierbere pierde numai 14%! Destul de important, nu? Pentru o nație cu mari probleme de sănătate, din cauza nutriției de proastă calitate.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat