Că tot am discutat ieri despre grăsimi, m-am întrebat: totuși cum de s-a ajuns aici? Cum am ajuns în acest punct, să ducem această luptă idioată, cu kilogramele în plus. Cum am ajuns la ceea ce OMS numește criza globală a sănătății publice? Căutând un răspuns, citind, ascultând conferințe ale unor specialiști, m-a lovit: fraților, asistăm, de vreo 70 de ani, la cel mai mare experiment făcut pe oameni. Să ne gândim: după al doilea război mondial, munca în fabrici a produs nevoia pentru mâncare multă, făcută rapid și la un preț cât mai mic. Iar producătorii s-au conformat. orice pentru profit! Au făcut din ce în ce mai multă mâncare, din ce în ce mai procesată, din ce în ce mai ieftină. Iar asta a dus, în șapte decenii, la ceea ce vedem acum: obezitate, boli de inimă, diabet.
Vedeți, ce înseamnă istoria și de ce e bine să învățăm din ea? Dacă venea cineva în 1950 și spunea: bă, dacă o să faceți rahatul ăsta, să produceți din ce în ce mai multă mâncare procesată, care nu te hrănește corespunzător, peste 60-70 de ani veți avea mari probleme cu diabetul și bolile de inimă, așa că hai să facem altfel? Dar n-a venit nimeni.
Problema este că nici azi, când vedem ce ne-am făcut în ultimii 70 de ani, nu părem deloc dispuși să luăm măsuri pentru revenirea la o stare bună de sănătate a populației. Ne condamnăm copiii, îndopându-i cu mâncare procesată, fast-foodul e a doua lor casă, unii o strigă mama pe tipa de la fast-food care ia comanda, băuturile carbogazoase sunt o prezență obișnuită în casele noastre…
Tot ce suntem este rezultatul politicilor duse de state în domeniul alimentar. De pildă, când s-a decis că trebuie făcut ceva, s-a ajuns la concluzia că grăsimile saturate trebuie scoase din alimente. Ce-au făcut producătorii? Au scos grăsimile saturate și au adăugat alte ingrediente pentru a rezolva problema gustului. Așa a apărut în toate alimentele procesate zahărul, sub diverse forme. Uriașe cantități de zahăr se ascund în toate alimentele pe care le cumpărăm zilnic din hipermarket.
Ce s-a întâmplat? Simplu, abilitatea corpului nostru de a stoca energie sub formă de grăsime s-a întors împotriva noastră. Mâncăm mult din ce nu trebuie, mâncăm foarte puțin din ceea ce ne trebuie. Și nu mai vedem niciun motiv să cheltuim acea energie depozitată sub formă de grăsime de corpul nostru.