Citiți etichetele, oameni buni!

Am câteva plăceri vinovate: de pildă, imi place să-i studiez pe oameni în magazin. Poți spune multe despre nivelul de educație al unui om urmărindu-l într-un magazin. Și comportamentul celor mai mulți dintre noi arată că nu avem niciun fel de educație când vine vorba de ce băgăm în noi. Este incredibil, dar putem discuta ore întregi în contradictoriu cu cineva despre cum se combină sau nu se combină alimentele – pentru că toți știm ce e bine, nu? – dar când ajungem în hipermarket, luăm coșul și hai, nenică, aruncă-n el ca nebunul. Suntem cu toții ignoranți până la Dumnezeu, când vine vorba despre alimentație.

Eu, acum zece ani, când aveam peste 120 de kile, aruncam de pe raft în coș orice. Aproape niciodată nu mă uitam nici măcar la termenul de valabilitate, ce să mai vorbim despre ingrediente. Acum, lucrurile s-au schimbat. Nevastă-mea este terorizată de ideea ca eu să fac cumpărăturile. Pentru că, de câțiva ani, de când studiez problemele de nutriție și aplic pe mine și în alimentația mea lucrurile pe care le aflu citind zeci de cărți și studii, nu cumpăr nici scobitori fără să mă uit pe etichetă. Pozez eticheta, măresc și citesc. Apoi, caut acele litere și acele cifre. Incredibil, ce putem băga în noi fără măcar să ne punem vreo întrebare.

Și-ați văzut, fraților, nemernicii, cât de mic scriu pe etichete? Voi face inclusiv aici, la emisiunea Starea sănătății, care va fi în curând pe canalul nostru de youtube și pe stareanatiei.ro, demonstrații despre nenorocirile scrise pe etichete de toți acești „producători” care, mulți dintre ei, nu cred că-și consumă propriile produse, știind că bagă în ele tot tabloul lui Mendeleev. Și vă întreb, așa, să rămână întrebat: ați văzut vreun parlamentar care să propună chestia asta: să se dea o lege prin care producătorii să fie obligați să scrie mare pe etichete și cu explicații clare, astfel încât să știm, fără să fi făcut facultatea de chimie, ce-s rahaturile alea din produse? O să vă cer ajutorul, la un moment dat, pentru o astfel de inițiativă.

Așadar, foarte important pentru sănătate: citiți etichetele, oameni buni. Pe toate! Și vă garantez că, dacă nu vă doriți să muriți prea repede, veți face schimbări importante în obiceiurile voastre alimentare. Să fiți iubiți!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat