Cald vara, rece iarna

Mă amuză mereu când aud la tv și la radio acea recomandare cu beți doi litri de lichide în fiecare zi. Mhm? Sesizați care-i șmecheria aici? Deci, nu ni se spune beți doi litri de apă în fiecare zi. Nu, tati, doi litri de lichide. Ca și cum ai putea fără probleme să bei doi litri de cola în fiecare zi. Sau de vodcă. Ce, nu e lichidă vodca? Ba, mai are și culoarea apei. Da, această recomandare este exemplul perfect de informație incompletă, deghizată sub forma unei campanii de educare a publicului. Ca să nu-i supărăm marii jucători de pe piață, nu le spunem oamenilor să bea apă! Că apa curge și la robinet. Vă dați seama, dacă cetățenii ar bea doi litri de apă în fiecare zi, n-ar mai fi loc pentru toate mizeriile de băuturi carbogazose și de beri de-alea la doi lei petul de cinci litri.

Și-acum, de ce să nu bem apă rece. În dietele recomandate cu atâta căldură de nutriționiști d-ăștia închipuiți – care îți fac un meniu aiurea, care nu te hrănește, obligându-ți corpul să facă tot felul de scamatorii pentru a te ține în viață, vom dezvolta și subiectul ăsta – în acele diete, așadar, apa rece e recomandată pentru că arde niște calorii. „Da, bea cât mai rece, cu cât mai multă gheață, mestecă gheață, dacă poți, pentru că atunci vei mai pierde din calorii.” Altfel, nu te mișca, nu face sport, linge gheață cum linge vaca sare. O prostie, normal. Logic că se ard niște calorii când bei rece. Pentru că imediat corpul va pune la treabă din energia pe care o are ca să încălzească acea apă. Deci, dai pe gât paharul și îi spui corpului: „cocoș, adu-mi și mie apa asta la 37 de grade!” Și corpul te ascultă, doar e sclavul unui creier nu întotdeauna inteligent.

Dar dacă bem rece nu ne răcorim, cum credem noi, pentru că ne consumăm din energie, după doar câteva minute ne va fi și mai cald. Și ce dacă, mai bem un pahar cu ceva rece, nu? Da, asta e ideea reclamelor care promovează asta, că băuturile reci te răcoresc. E taman invers. Dar știm cu toții asta, nu? Abia asta mă îngrozește, că nouă oameni din zece știu toate astea, dar când ajung la o terasă cer o băutură foarte rece, cu multă gheață.

Deci, când bem orice rece, pierdem energie. Cât să stăm pe loc și să mai cerem o bere… De-aia sportivilor nu le sunt recomandate băuturile reci. Djokovic vorbește despre asta în cartea sa, dieta câștigătoare. dar dacă nu puteți bea decât apă rece, atunci rețineți măcar atât: nu beți apă rece după masă, pentru că îngreunați digestia. Și în niciun caz după o masă cu grăsimi. Pentru că acestea, când dau de rece, se solidifică. Și e tare nasol pentru sănătatea noastră.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat