Am discutat deja cu ce combinăm și mai ales cu ce nu combinăm carnea. Cei care ați ratat rubrica, aveți toate episoadele pe stareanatiei.ro și pe canalul nostru de youtube. Înainte de a merge mai departe cu combinarea alimentelor, să mai distrugem o credință larg răspândită, cu privire la sursa proteinelor.
Vorbeam la sală în weekend cu un prieten, pe care l-am rugat să mă ajute cu un exercițiu. Și mi-a spus că am slăbit. M-a întrebat de ce? I-am spus că am mai pierdut vreo 4 kilograme de când nu mai mănânc carne. Mirat, mi-a pus aceeași întrebare pe care cred că am primit-o de zeci de ori în ultimele luni: „și de unde îți iei proteinele”? Haideți să vedem, așadar, de unde ne luăm proteinele. Credem să știm, dar nu știm exact. Eu, tocmai pentru că nu înțelegeam exact toate mecanismele, m-am înscris la un curs online făcut de cei de la Stanford.
Așadar, proteinele sunt „sparte” în procesul de digestie în aminoacizi. Sunt 20 de tipuri de aminoacizi, 9 esențiali, pe care corpul nostru nu-i poate produce singur, fiind nevoit să-i ia din mâncare. Ouăle și peștele, de pildă, sunt surse complete de proteină. Lintea, tofu și nucile, pe de altă parte, sunt surse incomplete de proteină. Găsiți asta chiar și pe cele mai proaste site-uri de nutriție. Dar vedeți unde duce o prezentare de genul ăst? Complet, incompet… deci, ce ne mai batem capul, ești nebun? Mergem cu sursa completă de proteine, astea vegetale sunt inferioare din punct de vedere nutrițional. Complet, incomplet, clar, nu? C-așa e omul, nu vrea să se complice. Mai contează că pe termen lung un regim de viață bazat pe surse vegetale, neprocesate, bine combinate între ele, înseamnă nu doar proteină completă la fiecare masă, ci și imense beneficii pentru sănătatea noastreă? Mai contează că o masă care conține proteine vegetale aduce mai multe fibre și mai puține grăsimi dăunătoare, în timp ce o masă cu proteine animale e săracă în fibre și foarte bogată în grăsimi rele pentru noi? Nu mai contează, mergem cu proteina animală, dă-o încolo de iarbă, tati! Ce, suntem cai sau oameni?
Așadar, foarte important, pe termen lung, un stil de viață bazat pe hrană vegetală aduce beneficii pentru sănătate, iar proteinele pot fi asigurate fără probleme din aceste surse. Aoleu, deci nu murim dacă nu mâncăm animale?